Gummianka

Rubber Duck Debugging

Gummianka + programmerare = Rubber Duck Debugging = sant!
Det är ingen tvekan om att programmering är svårt. Inte bara för den okunnige alltså. Som programmerare kan man lätt fastna i timmar med att försöka spåra buggen i koden. Det kommer inte som en överraskning då att programmerare, som lyckligtvis är väldigt duktiga problemlösare, har åtgärder till det mesta. De har till och med ”hackat” debugging (att felsöka, leta fel i programvara) genom att finna en utomordentligt bättre lösning, på att lösa problemen. Det är här gummiankan kommer in i ekvationen.

Har du någon gång varit i kontakt med en programmerare, kanske svängt förbi någons kontorsplats, och då anat en gummianka ståendes på skrivbordet? Inget konstigt med det. Det är helt enkelt så att programmerare använder sig av gummiankor i försök att upptäcka buggar i sin kod. Och då istället för att störa kontorsgrannen, läser programmeraren upp koden för sin gummianka ett par gånger för att då ha en möjlighet att upptäcka var det inte stämmer. Trots att gummiankan i sig inte bidrar med särskilt mycket, är den till stor hjälp bara genom att finnas. Det är ju i grund och botten så enkelt att när man läser en kod högt (eller vad som helst för den delen) är det lättare att förstå, och upptäcka fel.

Varför just en gummianka då? Varför inte en dalahäst, eller en porslinshund?

Kanske är det så att en gummianka håller bra i längden. Tänk dig att programmeraren har suttit i timmar och försökt hitta buggen. Tillslut läser hen upp koden för sin anka, polletten trillar ner och buggen är upptäckt. VAR DET SÅ ENKELT?! En frustrerad programmerare är också en programmerare som inte väntar med att slänga gummiankan över till andra sidan rummet i detta skede. Och som vi alla vet har en gummianka fler liv än både en dalahäst och porslinshund. Kanske, bara kanske är detta anledningen till att det är just en gummianka som pryder var och varannan programmerares skrivbord.

Fick du genast en stark känsla av att badankor kan lösa alla världens problem? Vi också! Här kan du köpa en stor mängd på en och samma gång.

Är du systemutvecklare och vill jobba i vårt team?
Kika in här för att se vilka tjänster vi har att erbjuda för tillfället.

Den här bloggposten innehåller följande
Systemutveckling

Systemutvecklingen har alltid varit ett stort område hos oss. Utifrån kundens behov anpassar vi vilken plattform som gör jobbet bäst i respektive projekt.
Läs mer om systemutveckling här

UCS Mindbite AB

UCS Mindbite digitaliserar din tanke. Under den här kategorin postar vi sådant som är generellt för oss.

Tobias Wester
Tobias är vd för UCS Mindbite och har en gedigen bakgrund i ledande roller på flera IT-bolag.