matilda

Personporträtt: Matilda Borg Wigh, Operativ chef

Strax efter att klockalarmet ringt på morgonen kliver Matilda ur sängen och hasar sig in i köket för att hälla upp dagens första kopp kaffe. Sojamjölken färgar det svarta guldet till en ljusbrun nyans. Hon blundar, tar en efterlängtad klunk. Nu kan dagen börja!

På Mindbite är Matilda inte bara den som ser till att medarbetarna får fika titt som tätt, utan också operativ chef. De senaste 10+ åren har fokus legat på projektledning, team management och att vara ansvarig för en större konsultorganisation på internationell nivå. Fokus ligger på det hon brinner för, det är då hon kan göra skillnad. Precis på samma sätt som hon värnar och tror på att ha rätt person på rätt plats i sin organisation.
Matilda tror på mantrat att allt går bara man vill. Denna starka vilja kan mycket väl vara en effekt av en uppväxt som fylldes med tävlingar i artistisk gymnastik. En tävlingsform som krävde en hel del talang, stor mängd beslutsamhet och många timmar träning i gymnastikhallar. Nu för tiden spenderar Matilda fortsatt timmar i gymnastikhallar. Men som åskådare, tränare och ibland även domare, åt sina två döttrar på 15 och 11 år, vilka båda följt mammas fotspår. Matilda å andra sidan håller psyket och kroppen i form tack vare gymträning. Men bäst mår hon efter en dag i stallet, där ett motionspass på hästryggen ger både avkoppling och en rejäl bålstabilitet.

När Matilda var i sina döttrars ålder fattade hon tycke för matematik, vilket i senare skede låg till grund för val av vidarebildning. Vilket blev matematikprogrammet på högskolan. På plats kom hon i kontakt med programmering och fann snart ett nytt intresse i denna mansdominerande riktning. Så pass att matematikprogrammet fick ta ett steg till sidan, och i stället klev hon in på Dataingenjörsprogrammet. Om man är en person som tror på tillfälligheter kan detta mycket väl vara företeelsen som förde Matilda samman med UCS Mindbite, redan då. För med sin examen i ryggsäcken fortsatte hon därefter som mjukvaruutvecklare på ett produktbolag. And the rest is history…

Idag pendlar Matilda från Norrköping till kontoret i Linköping. Hon bor med man och två barn i ett radhus från 1949, beläget centralt i staden med de vackra industribyggnaderna, den forsande strömmen och dess lummiga promenadstråk. Inte långt därifrån, närmare bestämt Östergötlands skärgård, spenderar hon gärna sin lediga tid i familjens landställe. Matilda älskar allt som har med hav och båtar att göra, men även den totala motsatsen. Den man hittar i kylan, på ett par skidor i höga fjäll. Kanske i längdspåret, eller snabbt nedför i orörd, pudrig snö som yr omkring.

På jobbet axlar Matilda rollen som operativ chef med ett klart fokus på utveckling och resultat. Det krävs utmanande situationer för att uppnå detta, självklart i lagom form. Dock är det viktigt att ha roligt på vägen, och veta vad som spelar roll. I Matildas värld är, och har, familjen varit största drivkraften och navet i både yrkesliv och privat där hon som typisk lillasyster alltid har sett lite extra upp till sin storebror.  

Men trots en stark drivkraft kan, och kommer man, komma i kontakt med motgångar. Det är så livet fungerar. Däremot är det upp till en själv att välja hur man vill tackla dessa motgångar. Matilda blickar framåt, går vidare och gör någonting bra av det. Bygger upp en strategi för att undvika att samma sak händer igen. Och ibland kan det räcka att bara sova på saken. Så en ny dag gryr, alarmet ringer tidigt på morgonen och de nakna fötterna möter golvet. Några tassande, nyvakna steg för Matilda in till köket. Vana rörelser grabbar tag om handtaget, lyfter bort glasbehållaren och fyller upp vatten. Locket lyfts bort och vattnet forsar ner, når precis upp till strecket vid fyran. Det sträva, tunna pappret viks ut och trycks mot kanterna. En, två, tre, fyra…och, ja det får bli fem idag. In med den konformade behållaren, på med ännu ett lock. Knappen trycks in och lampan börjar lysa. Ett lågt, bullrigt och lite pysande läte sätts i gång. Snart fylls rummet av den välbekanta doften av kaffe och dagen kan börja, ännu en gång.

Den här bloggposten innehåller följande
UCS Mindbite AB

UCS Mindbite digitaliserar din tanke. Under den här kategorin postar vi sådant som är generellt för oss.

Tobias Wester
Tobias är vd för UCS Mindbite och har en gedigen bakgrund i ledande roller på flera IT-bolag.