received_1990161824522902 (002)

Personporträtt: Tobias Johansson, Mjukvaruutvecklare

Vita koppar med färgade insidor står staplade på varandra. Sju olika varianter, invändigt klädda i färger som representerar varje bolag. Det är höga staplar, flera muggar i varje. För i en koncern med 150 + medarbetare går både koppar och diskmaskiner varmt.

Men så finns det en kopp som inte riktigt ser ut som alla de andra. En som representerar någonting helt annat än ett av företagen på UCS. Muggen går i blå, vit och röd nyans, och den pryds av ett särskilt djurmotiv. Denna porslinsbägare står för något som ibland benämns som ”stadens stolthet”, eller andra gånger ”en besvikelse”. Något som rör upp heta känslor på kylig mark helt enkelt. Men mest av allt har den en stark koppling till veckans huvudperson, Tobias Johansson. Det är hans mugg och för honom representerar den engagemang, gemenskap, tävlingsanda, känslor och starkt driv. I högsta grad är muggen också en profilprodukt, beklädd med det vita lejonet. Djuret som är ansiktet utåt för Tobias favoritlag i ishockey, LHC. Han är en trogen supporter och missar sällan en match. Därför är det inte heller konstigt att Tobias erkänner sig vara en riktig tävlingsmänniska, som ofta anordnar olika tävlingsevent bland sina kompisar. Om han inte befinner sig i ”hemmaborgen” (läs; Saab arena) och tittar på livehockey, så ser han matcher på tv, spelar innebandy eller tävlar mot vännerna i allt man kan tänkas vinna i, även om man förlorar.

Att vara tävlingsinriktad och vilja vinna till varje pris kan ha sina fördelar även i yrkeslivet. Särskilt om dessa egenskaper förvaltas rätt. Viljan att lyckas i arbetet, att se tydliga resultat och nå de mål man satt upp från början har sina likheter med tävlingar. Kanske är det också känslan att göra denna resa tillsammans med andra som får en ”vinst” att bli än mer efterlängtad. Glädje är ju som bekant rätt trevligt i delad form och för Tobias är detta en av drivkrafterna i yrkeslivet. Han menar att resan man gör tillsammans med kunden är en otroligt tillfredsställande process som börjar med en idé vilken sedan växer och blir till någonting större. För att till slut mynna ut i ett resultat som både kund och utvecklare kan känna stolthet över.

Självklart stöter man på motgångar på vägen, det är nästan ofrånkomligt. Hitta då kärnan till problemet och skapa insikt och förståelse i vad som gick fel. Med hjälp av sin analytiska förmåga tar sig Tobias an situationer med detta i åtanke. Han inspireras av duktiga kollegor och strävar hela tiden efter att förbättra sig, hitta lösningar och klura ut problemen som dagligen påträffas. Och just problemlösning är en av mjukvaruutvecklarens främsta arbetsuppgifter.

Efter att Tobias i sen tjugoårsålder valde sitt framtida yrke, pluggade och tog han en examen i webbutveckling. Därefter spenderandes åtta år på en arbetsplats där man utvecklade ett skoladministrationssystem för elever, vårdnadshavare och lärare i alla skolformer. Ett otroligt lärorikt jobb, där han kom in som helt nyexaminerad webbutvecklare och klev av med många erfarenheter rikare.

Ett par varv runt solen blev det alltså innan han behövde ta sig an nya utmaningar och då kom i kontakt med UCS IT, vilket till slut förde honom till UCS Mindbite. Där han idag är en otroligt viktig komponent och lagspelare i teamet.  

”För ett par månader sedan så startades UCS Mindbite, och där är vi idag – vilket är en otroligt spännande resa vi har framför oss och jag är säker på att vi kommer få många nya häftiga och spännande projekt framöver”

Tobias har många mål och en stark drivkraft i yrkeskarriären. Att ständigt vara i utveckling och fortsätta lära sig nya saker. Utöver detta ser han att nästa stora livsmål blir att köpa en bostad. Det är den lilla pusselbiten som saknas i Tobias och sambons liv. Livet som till vardags fylls av skratt och upptåg tillsammans med treåriga dottern. Hennes energi och närvaro laddar upp familjens batterier, och otroligt nog fungerar hon även som en mänsklig väckarklocka. Därefter tar det inte många minuter innan frukost och kaffe inmundigas, och kanske dricker han sitt morgonkaffe ur en porslinsmugg i blå, röd och vit färg även hemma.  

Tobias tipsar:

  • Favoritfilm: Jag vill istället säga favoritserie – utan tvekan Band Of Brothers, som jag ser om säkert åtta gånger om året
  • Favoritlåt/musik: Allätare men skulle jag vara tvungen att nämna en genre så får det bli keltisk punkrock (Captain Jacks Army och Dropkick Murphys)
  • Favoritmat: Isterband med pasta och massor av ketchup
  • Favoritresmål: Ingen ro att ligga på en strand i en vecka så för mig blir det en storstad – Rom
Den här bloggposten innehåller följande
UCS Mindbite AB

UCS Mindbite digitaliserar din tanke. Under den här kategorin postar vi sådant som är generellt för oss.

Tobias Wester
Tobias är vd för UCS Mindbite och har en gedigen bakgrund i ledande roller på flera IT-bolag.