cool-things-do-with-chatgpt-featured

ChatGPT: 1 banbrytande chatt

Det finns ett ”före ChatGPT”, och ett ”efter ChatGPT”. Trots att det inte rör sig om avantgarde, är det en otroligt uppseendeväckande funktion som i höstas presenterades ut mot den stora massan. AI-chatten ryktas kunna bli en stark konkurrens till Google, således även kallad ”Google-dödaren”.

Men vad är egentligen ChatGPT? Låt oss se vad chatten säger om sig själv:

Världens alla marknadsförare och journalister andas lättsamt ut efter att ha läst ovan text, eller jag menar ”tekst”. För visst går snacket att kreativa yrken snart inte längre behövs när journalistiska texter och kortare copy, går att inhämta på liknande vis. Alltså blir detta lilla stavfel ett bevis på att den mänskliga intelligensen inte är helt överflödig.

Kärnfunktionen för en chatbot är att härma en mänsklig konversationist. Här tar ChatGPT ännu ett kliv närmre människan i färdigheter och inte bara svarar på frågor utan improviserar texterna, löser buggar i program, komponerar musik och mycket mer.

Några som därför oroar sig över denna nya innovation, är världens alla universitet. Man har nämligen insett att studenter, med rätt ställda frågor, bygger uppsatser av texter hämtade från ChatGPT. Uppsatser som också klarar sig igenom urkund. En av USParna med chatten är att frågor som ställs blir besvarade på ett unikt sätt. Tillkommer därefter en följdfråga fördjupas även svaret. Precis som människan lär sig ChatGPT hela tiden mer och mer. Detta resulterar som sagt i att en standardfråga ställd vid två olika tidpunkter, besvaras på olika sätt.

Däremot skiljer sig kvalitén på en text skriven av en människa, vilket vi kan se i exemplet ovan. Så istället för att se det som en konkurrent, är möjligheterna med funktionen oändliga. Jag skulle vilja likna det vid andra verktyg som tillkommit på senare år. Ta till exempel design- och redigeringsverktyget Canva. Det kom för tio år sedan, närmare bestämt 2013. Trots detta ser vi fortfarande tveksamt innehåll skapat i verktyget. Alltså skulle man kunna förklara det enligt följande; är du en duktig innehållskreatör av olika slag, kan ChatGPT vara ett perfekt komplement. Är dina kunskaper däremot bristfälliga, är risken stor att även innehållet som du skapar med hjälp av chatten, inte håller en bättre kvalité för det.

Vi människor kan följaktligen känna oss säkra i några månader till. Men sitt inte helt lugnt i båten, för vem vet vad som dyker upp i tech-världen den närmsta framtiden?

Den här bloggposten innehåller följande
UCS Mindbite AB

UCS Mindbite digitaliserar din tanke. Under den här kategorin postar vi sådant som är generellt för oss.

Picture of Tobias Wester
Tobias är vd för UCS Mindbite och har en gedigen bakgrund i ledande roller på flera IT-bolag.